Una mica de teoria interessant

La peculiar forma de pensar i comprendre el món que mostren les persones amb la Síndrome d’Asperger podem explicar-la a partir de diversos models teòrics tenint en compte el característic funcionament psicològic.

Analitzem doncs, aquestes tres teories, la Teoria sobre el dèficit en “Teoria de la Ment”, Teoria del dèficit de la “Funció executiva” i la Teoria de la “Disfunció de l’hemisferi dret”.

Segons la Teoria de la Ment, els humans som capaços d’instruir els estats mentals dels altres. Aquesta teoria diu que en la nostra vida diària no ens comportem únicament com a observadors davant del món i de la gent que ens envolta sinó que, a més, de manera gairebé mecànica, atribuïm i inferim la presència oculta o no explícita de plans, intencions, creences o desitjos que ens permeten explicar i comprendre aquestes conductes observades.

Així doncs, posseïm la capacitat de “posar-nos en el lloc de l’altre” i, sense aquesta capacitat les conductes alienes serien imprevisibles, mancades de sentit i, en general, impossibles de comprendre.

Des d’aquesta teoria, les persones amb SA mostren serioses dificultats per intuir el món mental dels altres.

Aquestes persones mostren clares dificultats per mantenir interaccions socials fluïdes, dinàmiques i recíproques.

La Teoria del “dèficit de la funció executiva”. La funció executiva ha estat definida com l’habilitat per mantenir actiu un conjunt apropiat d’estratègies de resolució de problemes amb la finalitat d’arribar a una meta futura.

Les persones amb SA tenen un dèficit en les funcions executives ja que, les seves conductes i els seus processos de pensament són generalment rígids, repetitius i perseverants.

L’Hemisferi dret ocupa un paper fonamental en el processament de la informació visioespacial i està molt relacionat amb l’expressió i interpretació de la informació emocional i amb aspectes relacionats amb la regulació de l’entonació i la prosòdia.

Així doncs, una disfunció en l’hemisferi dret té conseqüències molt importants en la vida social d’un individu: els problemes per a interpretar gestos i posats o per a adaptar el to de veu al missatge que es vol transmetre, la malaptesa en el control postural o les dificultats per a integrar la informació en un tot coherent i significatiu obstaculitzen de manera significativa la fluïdesa, reciprocitat i dinamisme que caracteritza les interaccions entre els éssers humans.

Així doncs, les sessions d’intervenció psicopedagògica amb aquests nens i joves va encaminada a treballar l’aprenentatge d’aquests aspectes per poder compensar les diferents afectacions.

Aquesta intervenció es portarà a terme des de la perspectiva cognitivo-conductual i com dèiem amb sessions en format individual i grupals mitjançant el Taller d’Habilitats i Competències Socials.

No hay comentarios:

Publicar un comentario