Els destinataris de la intervenció durant la meva estada de pràctiques I es centra bàsicament amb nens i joves afectats per la Síndrome d'Asperger.
Fins ara, heu pogut anar coneixent a través del meu blog en que consisteix aquesta síndrome i quines són les dificultats i potencialitats que presenten aquest tipus de subjectes.
En aquest cas en concret, la meva intervenció es porta a terme amb nens i joves en edat de sis a tretze anys, etapes educatives de primària i secundària.
Cal dir també que, el mètode utilitzat per poder intervenir amb aquests subjectes és divers tenint en compte l'edat d'aquests i els objectius de treball concrets.
Així doncs, aquests subjectes i la intervenció concreta amb aquests és: (els noms que aparèixen són ficticis per qüestions de protecció de dades i dret a la intimitat)
- Eulàlia (Adolescent).Amb aquesta jove adolescent treballo de forma individual i sobretot, aspectes relacionats amb els aprenentatges, el rendiment acadèmic, l'adquisició d'hàbits d'estudi i estratègies d'aprenentatge. El treball amb l'Eulàlia és individual.
- Pili, Josep, Àlex, Miquel, Tere (Adolescents). Amb aquests joves faig incidències de desenvolupament socio-emocional i comunicatiu, estimulació de processos mentalistes i expressió lingüística a través d'habilitats lingüístiques. La intervenció amb aquests joves es porta a terme mitjançant Taller d'Habilitats Socials en el que hi participen tots cinc al mateix temps.
- Oliver, Pere (Nens de primària). Amb aquests nens treballo sobretot les emocions, l'expressió de sentiments, el desenvolupament de la comprensió social i també les habilitats bàsiques d'interacció social amb adults i amb el grup d'iguals. Les sessions amb el Pere i l'Oliver són mixtes, és a dir, tots dos són atesos individualment durant mitja hora mentre que l'altra mitja hora que dura la sessió treballem conjuntament amb ambdós nens.
Si més no, tot i els objectius de treball comentats anteriorment com a prioritaris, aquests s'emmarquen dintre d'un seguit d'objectius generals que detallo a continuació i que són imprescindibles per poder portar a terme el treball adequat amb nens i joves afectats per la Síndrome d'Asperger.
- Potenciar el desenvolupament socio-emocional i comunicatiu adaptat als diferents contextos en els que es mou el nen/jove durant el seu dia a dia. Es tracta doncs, de donar prioritat a l'aprenentatge d'habilitats conversacionals, és a dir, funcions comunicatives variades, respecte pel torn de paraula, atenció a l'altre i escolta activa, ser capaç de centrar-se en un tema i també d'habilitats socials com, el fet de prendre iniciativa en una relació ja sigui amb l'adult amb el grup d'iguals, augment de la comprensió social i la resolució de conflictes interpersonals. Podem agrupar el treball de les habilitats socials en cinc grans grups:
- Habilitats bàsiques d'interacció social.
- Habilitats per relacionar-se amb els adults.
- Habilitats de relació amb els companys.
- Habilitats de resolució de problemes interpersonals.
- Habilitats relacionades amb sentiments, emocions, senti de l'humor i autoconcepte.
Per tal de treballar aquest primer objectiu utilitzarem materials variats com: el programa d'habilitats socials PEHIS i PDHS, les històries socials, les conversacions en vinyetes i el programa de desenvolupament de la comprensió social. A més, l'estimulació de processos mentalistes i l'expressió lingüística a través d'habilitats pragmàtiques ho treballaré mitjançant suport gràfic elaborat per Monfort i Monfort anomenat En la Mente.
- Desenvolupament del sentit de la identitat, l'autoconcepte i l'autoestima. Amb la intervenció a aquest nivell pretenc estimular les potencialitats dels nens i joves afectats amb la Síndrome d'Asperger, per tal d'aconseguir la seva acceptació i la integració.
- Afavorir el rendiment acadèmic, l'adquisició d'hàbits d'estudi i estratègies d'aprenentatge adequades a l'estapa educativa en la que es troba cada destinatari. Es tracta de transformar l'aprenentatge en una tasca gratificant que no provoqui ansietat al nen de manera que assoleixi èxits per tal que l'activitat d'aprenentatge el motivi i augmenti la seva autoestima. Els pictogrames són una gran eina a aquest nivell. En aquest cas, el material elaborat per Aurora Garrigós és de gran utilitat.
- Donar suport al nen/jove afectat per la Síndrome d'Asperger per tal que pugui ampliar la seva flexibilitat cognitiva i estimular l'activitat funcional i l'autonomia. El que pretenc amb aquest objectiu és poder augmenta la seva flexibilitat de llenguatge.
- Llenguatge receptiu i comunicació: comprensió de diferents tipus de frases, un relat o una història.
- Llenguatge no literal: comprensió de paraules polisèmiques, expressions metafòriques, frases fetes, ironia i humor.
- Llenguatge expressiu i comunicació: treballem les funcions comunicatives, la participació en converses i altres aspectes de la comunicació com és el volum, la melodia, la prosòdia, l'accentuació...
- Llenguatge no verbal: intervenció en les formes no verbals de la comunicació com les expressions i la gesticulació.
- Suport emocional i afavorir la participació activa del propi alumne.